Ga naar de inhoud

Bijzondere bijstand: financiële steun van de gemeente

|
Bekeken door: 194
blog Nick Voorbach

Soms kom je voor onverwachte kosten te staan die je zelf niet kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine, hoge medische rekeningen of een noodzakelijke verhuizing. In zulke gevallen kun je bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand. Dit is een financiële regeling speciaal bedoeld voor mensen die het niet redden met hun eigen inkomen of spaargeld.

Of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, hangt af van je persoonlijke situatie. De gemeente kijkt bijvoorbeeld naar je inkomen, je gezinssamenstelling en waarom je de extra hulp nodig hebt. Het belangrijkste is dat het om noodzakelijke kosten gaat die je niet op een andere manier kunt betalen, bijvoorbeeld via een verzekering of een andere regeling.

Kun je voorbeelden noemen van zaken die zich lenen voor bijzondere bijstand?

Veelvoorkomende onderwerpen waarvoor bijzondere bijstand wordt aangevraagd zijn:

  • Hoge energielasten
  • Vervoerskosten
  • Medische kosten
  • Andere onverwachte kosten, bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking, een verhuizing of een kapotte wasmachine

Wat valt er allemaal onder bijzondere bijstand en wat niet?

De kosten waarvoor je bijzondere bijstand aanvraagt, moeten noodzakelijk zijn. Dit betekent dat ze essentieel zijn om in je basisbehoeften te voorzien, zoals eten, kleding en een dak boven je hoofd (zie: CRvB 29 mei 2007 nr. 06/2584 WWBen 07/323 WWB, LJN BA6913).

Daarnaast moet je aantonen dat je de kosten niet op een andere manier kunt betalen. Dit betekent dat je geen eigen geld hebt, geen recht hebt op een andere uitkering (zoals een werkloosheidsuitkering of pensioen) en geen lening kunt afsluiten (zie: CRvB 18 juni 2013, nr. 12/5171 WWB).

Ook wordt er van je verwacht dat je zelfredzaam bent. Dit houdt in dat je er alles aan hebt gedaan om de kosten zelf te betalen of een andere oplossing te vinden (zie: CRvB 27 november 2007, nr. 06/5434 WWB, LJN BB8875).

In welke vorm wordt bijzondere bijstand verstrekt?

Bijzondere bijstand kan in de vorm van een gift of een lening worden verstrekt. Een gift hoeft niet terugbetaald te worden, terwijl een lening wel terugbetaald moet worden. De gemeente bepaalt in welke vorm de bijzondere bijstand wordt verstrekt. Dit hangt af van de omstandigheden van het geval, zoals de hoogte van de kosten en de financiële situatie van de aanvrager (Zie: CRvB 05 november 2004 nr. 04/5767 WWB).

Voorbeelden van kosten waarvoor bijzondere bijstand kan worden verstrekt:

  • Medische kosten: Kosten voor medische behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen die niet door de zorgverzekering worden vergoed (Zie: Rb. ‘s-Gravenhage 10 april 2006 nr. 05/4708 WWB).
  • Verhuiskosten: Kosten voor de verhuizing naar een nieuwe woning als de verhuizing noodzakelijk is (Zie: CRvB 04 januari 2011, nr. 09/3000 WWB).
  • Inrichtingskosten: Kosten voor de inrichting van een nieuwe woning als de woning leeg is (Zie: CRvB 30 november 2006 nr. 06/64 WWB).
  • Kledingkosten: Kosten voor kleding als de aanvrager geen andere kleding heeft (Zie: CRvB 27 november 2007, nr. 06/5434 WWB, LJN BB8875).
  • Schuldhulp: Kosten voor het saneren van schulden als de schulden zijn ontstaan door bijzondere omstandigheden (Zie: CRvB 18 juni 2013, nr. 12/5171 WWB).
  • Kosten voor een crematie: Tot op zekere hoogte worden begrafeniskosten aangemerkt als bijzondere bijstand (Zie: CRvB 2 januari 2007 nr. 05/6778 WWB).

Voorbeelden van kosten waarvoor geen bijzondere bijstand wordt verstrekt

  • Kosten voor rechtsbijstand worden niet altijd vergoed (Zie: CRvB 22 maart 2011, nr. 09/96 WWB e.a., LJN BQ1006, JWWB 2011/136).
  • Alternatieve medische behandelingen komen in beginsel niet voor vergoeding in aanmerking (Zie: CRvB 19 april 2011, nr. 09/2227 WWB, LJN BQ3122).
  • Kosten voor de huur van een woning.
  • Vaak worden tandartskosten niet vergoed, omdat er een voorliggende voorziening is.

Buitenwettelijk begunstigend beleid

“Buitenwettelijk begunstigend beleid” verwijst naar een beleid dat door een gemeente wordt toegepast om specifieke groepen mensen te ondersteunen of tegemoet te komen, zelfs als dit niet expliciet in de wet is vastgelegd. Dit beleid wordt vaak toegepast in situaties waarin de standaardregels voor bijstand niet voldoende zijn om bepaalde behoeften te dekken.

Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mensen te helpen die buiten de normale voorwaarden voor bijstand vallen, maar toch dringend financiële hulp nodig hebben. Gemeenten hebben soms de vrijheid om dergelijk beleid te ontwikkelen en toe te passen om flexibeler te kunnen reageren op de specifieke behoeften van hun inwoners.

Het is echter belangrijk op te merken dat dit beleid per gemeente kan verschillen en dat het altijd wordt toegepast binnen de grenzen van de wet. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand op basis van buitenwettelijk begunstigend beleid, kun je het beste contact opnemen met de sociale dienst van je gemeente voor meer informatie.

Vraag via ons gratis bijzondere bijstand aan!

Vraag via ons gratis bijzondere bijstand aan. De kans dat het via ons wordt toegewezen is doorgaans veel hoger. Wordt het verzoek afgewezen? Dan gaan we gratis in bezwaar voor jou. Wil je een professioneel bezwaarschrift (no cure no pay) tegen een afwijzing voor bijzondere bijstand? Dien gratis jouw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Onze dienstverlening is volledig no cure no pay. Je betaalt ons niet uit eigen zak.