
Maak gratis bezwaar tegen een Ziektewet-beslissing van het UWV

Is uw ziektewet aanvraag afgewezen? Of hebt u niet voldaan aan de Inlichtingenplicht of medewerkingsplicht bij het UWV? Geen zorgen, in dit blog ontrafelen we de stappen om kosteloos bezwaar in te dienen bij het UWV en uw kansen op een succesvolle ZW-uitkering te vergroten.
Wanneer heb je recht op een ziektewet uitkering (ziektegeld)?
Op basis van artikel 19 van de Ziektewet, bestaat recht op een ZW-uitkering als aan 3 voorwaarden is voldaan: u moet ziek zijn op objectief vast te stellen medische gronden, er is sprake van ongeschiktheid tot het verrichten van de arbeid én u moet verzekerd zijn conform de ziektewet. Dat laatste is vrijwel altijd het geval; het is dus met name van belang om vast te stellen dat u ziek bent en zodanig ziek dat u niet in staat bent te werken.
Hebt u bijvoorbeeld uw voet verzwikt, maar kunt u wel thuis werken? Dan bent u niet ziek in de zin van de ziektewet. U hebt dan geen recht op ziektegeld.
Arbeidskundig en verzekeringsgeneeskundig onderzoek
Net als bij de WIA wordt zowel een arbeidskundig als verzekeringskundig onderzoek verricht (zie bijvoorbeeld de uitspraak van de CRvB 22 december 2022, ECLI:NL:crvb:2022:2820). Daar moet u bij aanwezig zijn, anders krijgt u sowieso geen uitkering. Op basis van art. 49 van de Ziektewet hebt u een inlichtingenplicht.
De Eerstejaars Ziektewet Beoordeling (EZWB)
De Eerstejaars Ziektewet Beoordeling (EZWB) is een evaluatie van arbeidsongeschiktheid in het eerste jaar van ziekte. Het beoordeelt de mate van arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid tot re-integratie. EZWB is cruciaal voor het verstrekken van passende ondersteuning en het begeleiden van werknemers terug naar werk.
Als je eerder ziek was en je nu weer ziek meldt, moet het UWV bekijken of je aan nieuwe regels voldoet voordat ze beslissen over ziekengeld. Dit geldt ook als je na een beoordeling voor arbeidsongeschiktheid opnieuw ziek wordt. De CRvB heeft besloten dat je nu minstens drie van de eerdere banen waarvoor je geschikt werd bevonden bij je eerste ziektemelding moet kunnen uitvoeren voordat ze je ziekengeld kunnen weigeren (CRvB 23 december 2022, ECLI:NL:crvb:2022:2672).
Let op: benadelingshandeling
In het kader van de Ziektewet verwijst een benadelingshandeling naar handelingen of gedragingen van een zieke werknemer die de intentie hebben om de uitkering of het herstelproces te schaden. Dit kan variëren van het bewust verzwijgen van informatie over de gezondheidstoestand tot het niet meewerken aan re-integratie-inspanningen, dan wel een ontslagprocedure. U doet er goed aan met ons contact op te nemen als het UWV zich op het standpunt stelt dat sprake is van een benadelingshandeling.
Lees ook ons blog over een WIA-bezwaar
Tussen een WIA-bezwaar en een ziektewet bezwaar zit veel overlap. Daarom adviseren we je het blog over de WIA te lezen.
Wilt u een professioneel bezwaarschrift (no cure no pay) tegen een boete of maatregel van het UWV? Dien gratis uw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Onze dienstverlening is volledig no cure no pay. U betaalt ons niet uit eigen zak.