Ga naar de inhoud

Gedupeerd in de toeslagenaffaire: kan ik nog schadevergoeding claimen als toeslagenouder?

|
Bekeken door: 83
blog Nick Voorbach

De kinderopvangtoeslagaffaire heeft vele ouders hard geraakt. Als toeslagenouder die getroffen is door deze affaire, vraag je je misschien af of je nog steeds recht hebt op een schadevergoeding. Het goede nieuws is dat dit nog steeds mogelijk is. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je als gedupeerde toeslagenouder een schadevergoeding kunt claimen en waar je op moet letten.

Kan je nog schadevergoeding claimen als toeslagenouder?

Als toeslagenouder heb je – onder omstandigheden – recht op een schadevergoeding van € 30.000 of meer. Dit is neergelegd in de Wet hersteloperatie toeslagen (WHT), ook wel bekend als de Catshuisregeling. Deze regeling geldt tot 1 januari 2024. Kan je nog een aanvraag doen ná 1 januari 2024?  

De eerste toets en de integrale toets

Bij de eerste toetst wordt – kort gezegd – bekeken of u direct in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Naast de eerste toetst wordt er ook een integrale toets gedaan, deze duurt lang. Het proces ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Aanmelden voor de eerste toets

De eerste stap in het proces is uw aanmelding. Zodra u zich heeft aangemeld, zal de Belastingdienst beoordelen of u recht hebt op de schadevergoeding. In de meeste gevallen wordt de eerste toets binnen 3 maanden na uw aanmelding gestart. U ontvangt in ieder geval binnen 6 maanden een beslissing.

Hoe werkt de eerste toets?

Aanmelding: U meldt zich aan via het daarvoor bestemde kanaal.

Start van de toets: Binnen 3 maanden na uw aanmelding begint de Belastingdienst met de eerste toets. U krijgt in ieder geval binnen 6 maanden een reactie.

Uitslag: De Belastingdienst belt u met de uitslag van de toets.

Beschikking: U ontvangt een officiële brief, de zogenaamde ‘beschikking’, met het besluit over uw recht op de schadevergoeding.

Uitbetaling: Als u recht hebt op de € 30.000 schadevergoeding, wordt dit bedrag op uw rekening overgemaakt. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren.

In het onderstaande overzicht ziet u de data waarop de Belastingdienst u belt en het geld overmaakt op uw rekening.

Integrale beoordeling

Na de eerste toets hebt u twee opties:

Tevreden en afmelden: Als u tevreden bent met het besluit, kunt u zich afmelden.

Verder met integrale beoordeling: Wilt u een uitgebreide beoordeling van uw situatie, dan kunt u kiezen voor een integrale beoordeling. Hierbij wordt dieper ingegaan op uw specifieke omstandigheden.

U kunt als toeslagenouder nog schadevergoeding claimen

Het is niet duidelijk of een aanvraag wordt afgewezen op de enkele grond dat u te laat bent. De belastingdienst gaat soepel en coulant om met termijnen. Wij adviseren u daarom uw zaak in te dienen. 

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat ik een schadevergoeding ontvang?

De duur van het proces kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van je zaak en de snelheid waarmee de Belastingdienst je aanvraag verwerkt. Gemiddeld kan dit enkele maanden in beslag nemen.

2. Wat als mijn claim wordt afgewezen?

Als je claim wordt afgewezen, kun je bezwaar maken. Ons juridisch team staat klaar om je hierbij te ondersteunen en de nodige stappen te ondernemen om jouw rechten te verdedigen.

3. Kan ik nog steeds een claim indienen als ik al een compensatie heb ontvangen?

Ja, in sommige gevallen kun je nog aanvullende vergoedingen aanvragen, zelfs als je al een initiële compensatie hebt ontvangen. Dit is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je zaak.

Conclusie

Als gedupeerde toeslagenouder is het essentieel om te weten dat je nog steeds recht hebt op een schadevergoeding. De stappen om dit te claimen kunnen complex zijn, maar met de juiste juridische ondersteuning kun je ervoor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het claimen van je schadevergoeding.

Hulp bij de vergoeding als toeslagenouder?

Wij begeleiden je van A tot Z als toeslagenouder. De schadevergoeding is – uiteraard – helemaal voor jou. Wordt de vergoeding afgewezen? Dan gaan we gratis in bezwaar voor jou (no cure, no pay). Dien gratis jouw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Je betaalt ons niet uit eigen zak.