
Alles over de WMO: scootmobiel, huishoudelijke hulp en de bezwaar mogelijkheden

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) regelt ondersteuning vanuit gemeente voor inwoners die hulp kunnen gebruiken. In dit blog lees je waar recht op hebt, en wat je kunt doen als de gemeente je niet voldoende ondersteunt.
WMO Indicatie
Een WMO-indicatie is essentieel voor het ontvangen van ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze indicatie bepaalt welke hulp en voorzieningen je kunt krijgen, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, hulpmiddelen en woningaanpassingen. Het proces begint met een aanvraag bij je gemeente, gevolgd door een intakegesprek waarin je situatie en behoeften worden besproken. Op basis hiervan wordt een besluit genomen. Een WMO-indicatie helpt je om langer zelfstandig thuis te wonen en de juiste ondersteuning te krijgen.
De WMO indicatie en het keukentafelgesprek
De term “keukentafelgesprek” wordt vaak gebruikt in verband met artikel 2.3.2 van de Wmo 2015 omdat dit artikel de procedure beschrijft voor het vaststellen van een maatwerkvoorziening of een persoonsgebonden budget (pgb) door middel van een persoonlijk gesprek. Dit gesprek vindt meestal bij de aanvrager thuis plaats, aan de keukentafel, waardoor de term “keukentafelgesprek” is ontstaan.
Tijdens een keukentafelgesprek bespreekt een Wmo-consulent met de aanvrager diens persoonlijke situatie, behoeften, beperkingen en mogelijkheden. Het doel van dit gesprek is om een goed beeld te krijgen van de ondersteuning die nodig is om de zelfredzaamheid en participatie van de aanvrager te bevorderen. Hierbij komen de volgende punten aan bod:
- Hulpvraag en behoeften: Wat zijn de specifieke problemen en behoeften van de aanvrager?
- Zelfredzaamheid: In hoeverre kan de aanvrager zichzelf redden en welke taken kunnen niet meer zelfstandig worden uitgevoerd?
- Beschikbare hulp: Welke hulp is al beschikbaar vanuit het sociale netwerk, zoals gebruikelijke hulp van huisgenoten, mantelzorgers of andere personen uit het netwerk?
- Oplossingen en voorzieningen: Welke maatwerkvoorzieningen of algemene voorzieningen kunnen bijdragen aan de ondersteuning van de aanvrager?
Het keukentafelgesprek is cruciaal omdat het een persoonlijk en praktisch inzicht biedt in de leefsituatie van de aanvrager. Dit helpt de gemeente om een passend en effectief ondersteuningsplan te maken dat aansluit bij de specifieke omstandigheden van de persoon in kwestie. De informele setting van het gesprek, vaak aan de keukentafel, benadrukt de persoonlijke en toegankelijke benadering die de Wmo 2015 nastreeft.
Voor zover het onderzoek naar de benodigde ondersteuning specifieke deskundigheid vereist, moet een deskundig oordeel en advies worden opgenomen (CRvB 21 maart 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:819, ABkort 2018/130). Daarnaast blijkt uit de uitspraak van de Centrale Raad van 11 april 2018 dat de Wmo 2015 het college niet belemmert om de volledige voorbereiding van besluiten volgens de Wmo 2015 uit te besteden aan een derde partij (CRvB 11 april 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:1113, AB 2018/322, m.nt. C.W.C.A. Bruggeman).
Voor welke voorzieningen kun je een beroep op de WMO doen?
WMO Scootmobiel
Met de WMO kun je een scootmobiel aanvragen als je mobiliteitsproblemen hebt. Dit hulpmiddel biedt je vrijheid en onafhankelijkheid. Informeer bij je gemeente voor de mogelijkheden en voorwaarden.
WMO Huishoudelijke Hulp
Heb je moeite met huishoudelijke taken? De WMO biedt huishoudelijke hulp aan. Vraag ondersteuning aan bij je gemeente en krijg hulp bij schoonmaken, wassen en andere dagelijkse taken om zelfstandig te blijven wonen.
WMO Hulpmiddelen
WMO-hulpmiddelen zoals rolstoelen, trapliften en scootmobielen ondersteunen je mobiliteit. Vraag deze hulpmiddelen aan via je gemeente en verbeter je zelfstandigheid.
WMO Vervoer
Met WMO-vervoer kun je naar afspraken en activiteiten. Deze vervoersvoorziening zorgt ervoor dat je naar medische afspraken, sociale activiteiten en andere belangrijke bestemmingen kunt gaan. Het aanvragen van WMO-vervoer begint bij je gemeente, waar je een gesprek hebt met een WMO-consulent om je behoeften te bespreken. Afhankelijk van je situatie kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld taxivervoer, deeltaxivervoer of aangepast openbaar vervoer. WMO-vervoer helpt je om mobiel en sociaal actief te blijven, wat bijdraagt aan je zelfstandigheid en welzijn.
WMO Mantelzorg
WMO biedt ondersteuning aan mantelzorgers. Dit omvat respijtzorg en andere diensten om mantelzorgers te ontlasten.
WMO Woningaanpassing
WMO-woningaanpassingen, zoals trapliften en aangepaste badkamers, helpen je thuis veilig en zelfstandig te wonen.
Was en strijkservice
De was- en strijkservice wordt beschouwd als een algemene voorziening omdat deze zonder voorafgaand onderzoek toegankelijk is voor alle ingezetenen, en omdat de hoogte van de bijdrage is vastgelegd in de Verordening maatschappelijke ondersteuning Haaksbergen.
- Bijdrage: De hoogte van de bijdrage voor de was- en strijkservice is differentieel, afhankelijk van of de cliënt zelf kan wassen en strijken. Dit is toegestaan volgens de Wmo 2015.
- Abonnementstarief: De was- en strijkservice valt niet onder het abonnementstarief zoals bepaald in het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015, omdat er geen duurzame hulpverleningsrelatie wordt aangegaan en het niet gaat om persoonlijke hulpverlening waarbij arbeid de belangrijkste kostencomponent is.
Deze samenvatting benadrukt dat de was- en strijkservice kan worden beschouwd als een algemene voorziening onder de Wmo 2015, en dat de bijdrage hiervoor differentieel kan zijn, afhankelijk van de individuele situatie van de cliënt.
Boodschappendienst
Op grond van een uitspraak van de CRvB verwijst naar eerdere jurisprudentie waarin is geoordeeld dat een boodschappendienst als algemeen gebruikelijk kan worden beschouwd als deze beschikbaar is, bijdraagt aan zelfredzaamheid en financieel draagbaar is voor de aanvrager. Hier wordt gesteld dat de aanvrager, appellante, in staat is om het grootste deel van de boodschappen na bezorging zelf op te bergen. Objectieve medische stukken die aantonen dat dit voor haar niet mogelijk is, ontbreken. Bovendien kan de huishoudelijke hulp helpen met het opbergen van zwaardere boodschappen. Daarom is er geen reden om aan te nemen dat de hulp geen tijd heeft voor deze taken.
Glazenwasser
Op vergelijkbare wijze wordt gesteld dat een glazenwasser als algemeen gebruikelijk kan worden beschouwd als deze beschikbaar is, bijdraagt aan zelfredzaamheid en financieel haalbaar is voor de aanvrager. De kosten van een glazenwasser zijn niet ondraaglijk voor de aanvrager, vooral omdat er een regeling is waarmee de ramen tegen een gereduceerd tarief kunnen worden gewassen door de huishoudelijke hulp. Bovendien is er geen bewijs dat geen enkele glazenwasser bereid is de ramen in het flatgebouw van appellante te wassen.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
Onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heb je als ontvanger van een maatwerkvoorziening de mogelijkheid om te kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Dit biedt jou als cliënt meer regie over je eigen zorg en ondersteuning. Laten we eens kijken naar wat het PGB inhoudt en hoe het jou kan helpen.
Wat is een PGB? (artikel 2.3.2. lid 6 Wmo)
Een Persoonsgebonden Budget is een geldbedrag waarmee je zelf zorg en ondersteuning kunt inkopen. Dit geeft jou de vrijheid om zelf te bepalen welke zorgverleners je wilt inschakelen en op welke momenten je de zorg wilt ontvangen. Het biedt maatwerk en flexibiliteit, afgestemd op jouw individuele behoeften en voorkeuren.
Voorwaarden voor een PGB
Natuurlijk zijn er voorwaarden verbonden aan het ontvangen van een PGB. Het college van de gemeente waarin je woont, beoordeelt of je aan deze voorwaarden voldoet. Zo moet je kunnen aantonen dat je in staat bent om zelf de regie te voeren over je zorg en dat je verantwoordelijk om kunt gaan met het budget.
Informele zorg inkopen
Een interessant aspect van het PGB is de mogelijkheid om informele zorg in te kopen. Dit betekent dat je familieleden, vrienden of andere bekenden kunt inschakelen als zorgverleners. Dit kan een waardevolle en vertrouwde vorm van ondersteuning bieden, waarbij je zelf de regie behoudt.
Informatie verstrekking en bewustwording
Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden en consequenties van het kiezen voor een PGB. Het college is verplicht om jou hierover te informeren en ervoor te zorgen dat je je bewust bent van je rechten en plichten. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw situatie.
Algemene verplichtingen van het college
Artikel 1.2.1 van de Wmo 2015 legt de algemene verplichtingen van het college van burgemeester en wethouders vast. Het bepaalt dat het college verantwoordelijk is voor de ondersteuning van inwoners die zelfredzaamheidsproblemen hebben of moeite hebben met participatie in de samenleving. Het college moet beleid ontwikkelen en uitvoeren om deze ondersteuning te bieden, inclusief het bieden van voorzieningen en hulp bij het vinden van oplossingen.
Wanneer bent u niet zelfredzaam?
U bent niet zelfredzaam als u moeite hebt met dagelijkse activiteiten zoals zelfstandig eten, drinken, in- en uit bed komen, zitten, opstaan, lopen, aankleden of huishoudelijke taken. Als u bij deze zaken hulp nodig heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor WMO-ondersteuning.
Onvoldoende hulp beschikbaar
U komt in aanmerking voor een WMO-voorziening als u bij alles wat u niet meer zelf kunt, geen hulp kunt krijgen. Dit geldt als er geen gebruikelijke hulp, mantelzorg, of hulp van andere personen uit uw netwerk beschikbaar is, en als algemene voorzieningen onvoldoende zijn.
WMO bezwaar?
Is je WMO-voorziening geweigerd? Of ben je het niet eens met jouw WMO-indicatie? Dan gaan we gratis in bezwaar voor jou (no cure, no pay). Dien gratis jouw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Je betaalt ons niet uit eigen zak.