Ga naar de inhoud

Bezwaar SVB kinderbijslag: hier moet je op letten

|
Bekeken door: 80
blog Justin

In dit blog bespreken we de mogelijkheden van bezwaar tegen een onjuiste beslissing van het SVB inzake de kinderbijslag.

Wanneer mensen na een lange tijd in het buitenland weer naar Nederland terugkeren, stuiten ze vaak op juridische hindernissen. Eén van de grootste uitdagingen is het verkrijgen van kinderbijslag. De kinderbijslag is een financiële ondersteuning voor ouders of verzorgers in Nederland, maar deze wordt vaak afgewezen bij terugkeerders omdat er nog geen voldoende binding met Nederland zou zijn.

Wat is Kinderbijslag en Waarom is Binding Belangrijk?

Kinderbijslag wordt toegekend op basis van de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). Volgens artikel 2 van de AKW is een ingezetene iemand die in Nederland woont. Echter, de vraag waar een persoon woont, wordt volgens artikel 3, eerste lid, van de AKW beantwoord aan de hand van de omstandigheden. Hierbij is het van groot belang in welke mate er sprake is van een sociale, economische en juridische binding met Nederland.

Binding met Nederland kan bijvoorbeeld blijken uit:

  • Lidmaatschap van een club of vereniging.
  • Het hebben van kinderen die naar school gaan in Nederland.
  • Werkzaamheden in Nederland.
  • Het hebben van een woning in Nederland.

De Juridische Realiteit

De wet en jurisprudentie stellen dat pas wanneer het middelpunt van iemands maatschappelijk leven in Nederland ligt, die persoon als ingezetene kan worden beschouwd en dus in aanmerking komt voor kinderbijslag. Dit betekent dat mensen die net zijn teruggekeerd en nog bezig zijn hun leven opnieuw op te bouwen in Nederland, vaak te horen krijgen dat ze nog niet voldoende binding hebben om voor kinderbijslag in aanmerking te komen.

Persoonlijk vind ik dit een vreemd argument, aangezien de intentie en de eerste stappen richting re-integratie in Nederland duidelijk aanwezig zijn. Desondanks is dit de manier waarop de wet momenteel wordt geïnterpreteerd.

Onze rol in het proces

Als juridisch bedrijf staan wij ouders en verzorgers bij die bezwaar willen maken tegen de afwijzing van hun kinderbijslag. Wij begrijpen de complexe regelgeving en de vaak onredelijke eisen die gesteld worden om aan te tonen dat er voldoende binding met Nederland is.

Door middel van gedegen juridische kennis en ervaring helpen wij onze cliënten om de juiste documenten en bewijzen te verzamelen die hun binding met Nederland aantonen. Wij begeleiden hen door het bezwaarproces en streven naar een rechtvaardige uitkomst, zodat zij de financiële ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om hun leven in Nederland weer op te bouwen.

Beslistermijn SVB

De beslistermijn op een bezwaar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Volgens artikel 7:10 van de Awb dient een bestuursorgaan binnen zes weken na de datum van ontvangst van het bezwaarschrift een beslissing te nemen. Deze termijn kan onder bepaalde omstandigheden worden verlengd met maximaal zes weken.


Bezwaar SVB kinderbijslag: hier moet je op letten

Wil je een professioneel bezwaarschrift (no cure no pay) tegen een onterechte beslissing van het SVB? Dien gratis jouw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Onze dienstverlening is volledig no cure no pay. Je betaalt ons niet uit eigen zak.