Ga naar de inhoud

Maak gratis bezwaar tegen een WIA-beslissing van het UWV

|
Bekeken door: 51
blog Nick Voorbach

Is uw WIA-aanvraag afgewezen? Of hebt u niet voldaan aan de Inlichtingenplicht of medewerkingsplicht bij het UWV en daarom een maatregel ontvangen? Geen zorgen, in dit blog ontrafelen we de stappen om kosteloos bezwaar in te dienen bij het UWV en uw kansen op een succesvolle WIA-uitkering te vergroten.

Om direct bij de kern te beginnen, is het blog hieronder samengevat in 5 eenvoudige stappen die u kunt volgen bij uw WIA-bezwaar. Per stap zullen we vervolgens een toelichting geven.

Stappenplan bezwaar maken tegen een WIA-afwijzing of maatregel

  1. Check de ‘datum in geding’ (momentopname van uw arbeidskundige situatie). Leg deze goed vast.
  2. Wacht op de FML van de verzekeringsarts (werk mee aan het onderzoek).
  3. Wacht op het advies van de arbeidsdeskundige (werk mee aan het onderzoek).
  4. Schakel zelf een medisch expert in of geef duidelijk aan waarom het standpunt van de arts niet juist is. Beoordeel goed of u het eens bent met de beperkingen of juist niet.
  5. Houd rekening met de inlichtingenplicht en de medewerkingsplicht.

Datum in geding

Veel WIA-procedures gaan over de zogenaamde ‘datum in geding’. Dit is het specifieke moment waarop de beoordeling van arbeidsongeschiktheid plaatsvindt in het kader van WIA-zaken. Dit cruciale tijdstip, meestal gekoppeld aan het indienen van een arbeidsongeschiktheidsaanvraag, legt de basis voor het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid. Het is een snapshot van de medische en arbeidskundige situatie op dat specifieke moment.

Volgens vaste rechtspraak is de datum in geding de datum waarop aan het einde van de uitlooptermijn de uitkering wordt beëindigd. Dit betekent dat gedurende de uitlooptermijn, die voorafgaat aan de beëindiging, de betrokkene nog steeds recht heeft op de uitkering. Het concept van de uitlooptermijn biedt een soort overgangsperiode waarin de betrokkene zich kan voorbereiden op het stopzetten van de uitkering en eventuele aanpassingen kan maken in hun financiële planning.

Bij het beoordelen van arbeidsbeperkingen dient rekening te worden gehouden met een diagnose die na de datum in geding is vastgesteld, maar die mogelijk al eerder van invloed was op het arbeidsvermogen.

Welke WIA-uitkeringen zijn er? (WGA en IVA)

Er zijn twee soorten ‘WIA-uitkeringen’. De ‘WGA’ (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de ‘IVA’ (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Om in aanmerking te komen voor een loongerelateerde WGA-uitkering, moet de betrokkene voldoen aan de referte-eis. Deze eis betekent simpelweg dat in de 36 weken voorafgaand aan de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, de persoon gedurende 26 weken arbeid heeft verricht waarvoor hij verzekerd is. Deze referte-eis is eigenlijk overgenomen uit de Werkloosheidswet (WW), specifiek in artikel 17 en 17a.

Als we naar artikel 58 van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) kijken, zien we dat dit in grote lijnen overeenkomt met deze bepalingen uit de WW. Het is dus een vereiste dat de betrokkene in de aanloop naar arbeidsongeschiktheid gedurende een bepaalde periode verzekerde arbeid heeft verricht om in aanmerking te komen voor de loongerelateerde WGA-uitkering.

Vindt het UWV dat u niet aan de referte-eis voldoet? Dan kunnen wij kosteloos voor u in bezwaar gaan tegen uw WIA-afwijzing.

De FML (Functionele Mogelijkhedenlijst)

De Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) is een door de verzekeringsarts van het UWV opgesteld document waarin staat wat u wel en niet meer kunt doen. Heel soms is het document opgesteld door een arts niet werkzaam bij het UWV. De FML is opgedeeld in zes onderdelen (persoonlijk functioneren, sociaal functioneren, aanpassingen aan de werkplek, bewegen, statische houdingen en werktijden).

Vindt u de FML onjuist? Dan kunt u een medische expert inschakelen. Maar dat is niet vereist. U kunt ook uitleggen waarom u de FML onjuist vindt. In de praktijk wordt vaak aangenomen dat de FML kloppend is.

De arbeidsdeskundige bepaalt vervolgens op basis van de FML het ‘arbeidsongeschiktheidspercentage’. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:

  • Indien u 80% of meer arbeidsongeschikt bent, ontvangt u 75% van het maatmanloon.
  • Indien u 35% tot 80% arbeidsongeschikt bent, ontvangt u 70% van het maatmanloon, minus 70% van het verdiende loon in de 52 weken voorafgaand aan de uitkering.
  • Indien u minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, hebt u geen recht op een WIA-uitkering.

WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)

  • Voor mensen die minder dan 65% van hun oude loon kunnen verdienen.
  • Gericht op re-integratie in het arbeidsproces.

IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)

  • Voor mensen die minder dan 20% van hun oude loon kunnen verdienen.
  • Bedoeld voor volledig arbeidsongeschikten zonder kans op herstel.

Dit is geregeld in artikel 59 van de WIA.

Het maatmanloon

Het UWV beoordeelt uw loonstroken, uw functieomschrijving en de cao van uw sector. Op basis van deze informatie berekent het UWV het maatmanloon.

De arbeidsdeskundige van het UWV kan een schatting maken van het maatmanloon. Dit gebeurt aan de hand van de informatie in de systemen van het UWV, uw loonstroken en uw functieomschrijving.

In sommige gevallen kan het maatmanloon afwijken van de schatting van de arbeidsdeskundige. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:

  • U een hoger loon had kunnen verdienen in een andere functie: Het UWV kan rekening houden met uw opleiding, werkervaring en de arbeidsmarkt om te bepalen wat u zou kunnen verdienen in een andere functie.
  • U een lager loon had geaccepteerd vanwege uw arbeidsongeschiktheid: Het UWV kan hier rekening mee houden als u kunt aantonen dat u een lager loon heeft geaccepteerd vanwege uw arbeidsongeschiktheid.

Het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem

Het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) wordt gebruikt om het arbeidsongeschiktheidspercentage vast te stellen. Het bevat een lijst met functies en de bijbehorende loonniveaus. De arbeidsdeskundige van het UWV gebruikt deze lijst om te bepalen wat u nog kunt verdienen met uw resterende arbeidsvermogen.

Het CBBS is vaak onderwerp van discussie, omdat het onvoldoende controleerbaar is. Helaas is tot op heden weinig tegen het CBBS in te brengen. De hoogste rechter in dit soort zaken, de CRVB, heeft in verschillende uitspraken geoordeeld dat gebruikmaking van het CBBS is toegestaan. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van 15 mei 2019 en 5 maart 2020.

De inlichtingenplicht onder de WIA

De WIA kent – net als andere sociale zekerheidswetten – een inlichtingenplicht (art. 27 van de Wet WIA). De inlichtingenplicht houdt in dat een verzekerde verplicht is om juiste en volledige informatie te verstrekken over zijn situatie, die van invloed kan zijn op het recht op en de hoogte van een WIA-uitkering. Bij het indienen van een WIA-aanvraag of tijdens het ontvangen van een uitkering is het essentieel om te begrijpen welke informatie moet worden verstrekt en wanneer.

Bij (vermeende) onjuiste medische informatie of overdrijving van klachten onder de WIA zal schending van de inlichtingenplicht niet snel worden aangenomen als de verzekeringsarts zelf onderzoek heeft verricht. Het behoort tot hun professie om klachten te toetsen op realiteitswaarde. In gevallen van simulatie of overdrijving, zoals beoordeeld door de arts, kan het UWV de WIA-uitkering met terugwerkende kracht herzien. De Raad oordeelde dat in een zaak waar misleiding werd vastgesteld, de beperkingen niet konden worden bepaald en dat de uitkering onterecht was verstrekt. Een duidelijke melding van relevante gezondheidsinformatie aan het UWV is van cruciaal belang om problemen te voorkomen (CRvB 21 november 2019, ECLI:NL:CRVB:2019:3712). De bewijslast van het niet meewerken aan de inlichtingenplicht, ligt bij het UWV.

Wat als je het niet eens bent met de verzekeringsarts: de medewerkingsplicht van de WIA

Een verzekerde is verplicht om mee te werken aan het onderzoek van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige en moet zich desgevraagd identificeren. Deze medewerkingsplicht kan zelfs inhouden dat de verzekerde zich ter observatie laat opnemen in een aangewezen inrichting. Bij schending van de medewerkingsplicht, zoals het weigeren van een spreekuur van de verzekeringsarts, kan het UWV het recht op een WIA-uitkering intrekken. Een voorbeeld van de plicht om mee te werken aan een deskundigenonderzoek is een zaak waarin het UWV de noodzaak van een diagnostische opname aantoonde, zelfs als later bleek dat de arbeidsongeschiktheid ook zonder deze opname kon worden vastgesteld

. De verzekerde mag haar medewerking niet afhankelijk maken van zelfgestelde voorwaarden (CRvB 5 februari 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:362, CRvB 16 oktober 2015, ECLI:NL:CRVB:2015:3699).

Maak gratis bezwaar tegen een WIA-beslissing van het UWV

Wilt u een professioneel bezwaarschrift (no cure no pay) tegen een boete of maatregel van het UWV? Dien gratis uw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Onze dienstverlening is volledig no cure no pay. U betaalt ons niet uit eigen zak.