Ga naar de inhoud

Mag ik een auto hebben in de bijstand (uitkering)?

|
Bekeken door: 143
blog Nick Voorbach

Een vraag die we vaak krijgen: mag ik een auto als ik in de bijstand zit? Het antwoord is: ja, u mag een auto hebben, maar u moet dat wel mededelen aan de gemeente. Daarnaast mag de auto niet te duur zijn.

Inlichtingenplicht in de bijstand

U hebt een inlichtingenplicht in de bijstand. Dat betekent dat u op grond van artikel 54 van de Participatiewet duidelijkheid moet verstrekken over uw auto. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak van de CRvB.

Hoe duur mag de auto zijn?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De meeste gemeentes hebben in hun beleidsregels staan dat een auto maximaal € 7.500 mag kosten. Is uw auto meer waard? Dan heeft u in principe geen recht op bijstand.

In de context van de Participatiewet in Nederland is er een vermogensgrens vastgesteld in artikel 34. Deze grens bepaalt hoeveel vermogen iemand mag hebben om in aanmerking te komen voor bijstand. Onder vermogen wordt verstaan al het bezit dat in geld kan worden uitgedrukt, zoals spaargeld, een eigen huis, en andere bezittingen, waaronder een auto.

Het verband tussen de vermogensgrens en een eigen auto

De waarde van de auto meetelt als vermogen. Als de waarde van de auto, samen met andere vermogensbestanddelen, boven de vermogensgrens uitkomt, kan dit invloed hebben op de bijstandsuitkering. De auto wordt niet automatisch tot het vermogen gerekend; er wordt rekening gehouden met de noodzaak en het gebruik van de auto. Bij de beoordeling door de gemeente kan een auto die essentieel is voor werk of medische redenen anders worden beoordeeld dan een auto die als luxe wordt gezien.

Uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB)

Hier zijn drie uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) die betrekking hebben op de waarde van een auto en de vermogensgrens van de Participatiewet:

  • CRvB 12 juli 2016, ECLI:NL:CRVB:2016:2672: In deze uitspraak werd geoordeeld dat een auto met een waarde van € 4.000 tot het vermogen gerekend moest worden. De betrokkene had niet aangetoond dat de auto noodzakelijk was voor het uitvoeren van zijn werk of andere essentiële activiteiten.
  • CRvB 23 maart 2010, ECLI:NL:CRVB:2010: De Raad oordeelde dat de waarde van een auto onder bepaalde omstandigheden buiten beschouwing kan worden gelaten, bijvoorbeeld als de auto noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren vanwege medische redenen. Echter, de betrokkene moet dit goed onderbouwen en aantonen.
  • CRvB 14 februari 2012, ECLI:NL:CRVB:2012: In deze zaak werd bepaald dat een auto die een noodzakelijke voorziening is voor het huishouden van de betrokkene (bijvoorbeeld voor vervoer van een gehandicapte partner) niet volledig tot het vermogen gerekend hoeft te worden. Hier werd de redelijkheid en noodzaak van het bezit van de auto in ogenschouw genomen.

Uitkering gekort vanwege een auto?

Heb je problemen met je uitkering? Dan gaan we gratis in bezwaar voor jou. Wil je een professioneel bezwaarschrift (no cure no pay) tegen een terugvordering of maatregel? Dien gratis jouw zaak in. Onze gespecialiseerde juristen gaan voor u aan de slag. Onze dienstverlening is volledig no cure no pay. Je betaalt ons niet uit eigen zak.